Scheiding regelen en wonen in het buitenland

Als je in het buitenland woont en je wilt in scheiden dan gelden er anderen regels. Wonen jullie beiden in het buitenland? Woont je partner in het buitenland? En jullie willen in Nederland scheiden? Of ben je in het buitenland getrouwd? Je kan de gehele scheiding regelen door het indienen van een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding in Nederland. Je hoeft niet naar Nederland te komen en/of voor de Rechter te verschijnen. Je scheiding wordt op afstand geregeld, deskundig, vakkundig en op maat.

Hoe werkt het?

Als je allebei de Nederlandse Nationaliteit hebt kun je de scheiding aanvragen ook als je in het buitenland woont.

Wat heb je nodig?

Als je vanuit het buitenland een scheiding wilt aanvragen heb je een verklaring van de Nederlandse Ambassade of het Nederlands Consulaat van het land waar je verblijft. Ook kan er een document gelegaliseerd worden door een apostille stempel. Dat zijn vaak gerechtelijke instanties die zo’n stempel kunnen zetten zoals een advocaat of notaris.  Tevens moet alles zijn vertaald door een beëdigde Tolk, tenzij het document is opgesteld in het Engels. Daarmee kan je voor de Rechtbank in Nederland aantonen dat je de Nederlandse Nationaliteit hebt.

Als je in een ander land gehuwd bent.

Als je in het buitenland bent gehuwd en het huwelijk is in Nederland ingeschreven, geldt dit als een Nederlands huwelijk. Je kan in Nederland je huwelijk ontbinden. Als je in het buitenland bent gehuwd heb je ook een uittreksel uit het huwelijksregister nodig. Lukt dat niet dan kan de originele huwelijksakte, door een beëdigde Tolk, worden vertaald. Tezamen met de andere documenten worden de stukken verzonden naar de Rechtbank Amsterdam. De Rechtbank geeft een beschikking af dat wordt ingeschreven in Den Haag. Daarna kan de echtscheiding worden ingeschreven in het land (ambassade) waar jullie zijn gehuwd. Ieder land heeft zo’n zijn eigen regels en het kan zijn dat de scheiding niet wordt geaccepteerd.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de scheiding zijn zoals bij een reguliere scheiding. Ook kan je in aanmerking komen voor gesubsidieerde Rechtsbijstand als je beiden de Nederlandse Nationaliteit hebt.

Hoe lang duur het?

De procedure vanuit het buitenland duurt langer dan een reguliere scheiding. Hou daar rekening mee.

Jullie willen scheiden en je woont in het buitenland?

Neem vrijblijvend contact op met Familie Mediator Irma Wonink. Of stuur een e-mail naar info@scheidenindenoordkop.nl